THE KILIM PROJECT - creatief proces

Samen met Nima werk ik al driekwart jaar aan een ontwerp voor een kilim, een plat handgeweven Perzisch tapijt opgebouwd uit geometrische vormen. Er zijn vast snellere manieren om tot een kilimontwerp te komen maar wij besloten er alle tijd voor te nemen en intuïtief te werk te gaan. Een belangrijk uitgangspunt voor ons ontwerp was dat we met respect zouden omgaan met de traditionele vormentaal en compositie. De uitdaging was om met deze 'beperkingen' ons eigen verhaal neer te leggen.

We gingen van start met het maken van een collage van vormen geknipt uit gekleurd papier. Het mensbeeld wat ontstond werkten we verder uit in een schets. We stapten over op een grafisch programma om meer vat te krijgen op de indeling. Het was handig voor de basisstructuur maar creatief gezien bleek het alleen maar beperkend te werken. We pakten het schetsen weer op en verdiepten ons in vormgebruik en weeftechniek. Uiteindelijk maakten we een 1:1 ontwerp (200 x 150cm) met viltstift waarin we elk element in detail uitwerkten. Daarna maakten we nog een definitief kleurenschema.

We zijn nu beland in de fase van aanlevering van ons ontwerp aan een weefster in Iran die onze kilim met de hand draad voor draad op een traditionele wijze gaat weven. Ik vind het zo bijzonder dat dit werkelijk gaat gebeuren! Het is spannend en mooi dat iemand zo ver van hier ons werk nu over zal nemen en de vele uren van creativiteit, overweging, concentratie, vriendschap en toewijding, met een vleugje van haar eigen inbreng, zal samenweven tot een eindresultaat.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten